Αραβικά

Αρχική - Αραβικά

 

Τα αραβικά είναι η 5η γλώσσα που ομιλείται στον κόσμο, με περισσότερα από 280 εκατομμύρια ομιλητές. Οι χώρες στις οποίες ομιλείται σήμερα η αραβική –ως επίσημη γλώσσα–είναι οι ακόλουθες: Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Ομάν, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Σουδάν, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Μαυριτανία και Σομαλία. Εκτός από αυτές τις χώρες, σημαντικά κέντρα για την αραβική γλώσσα έχουν ισλαμικές χώρες (Τουρκία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαλαισία, Ιράν και άλλες) και μη ισλαμικές (ο Καναδάς, η Αυστραλία, χώρες της Ευρώπης, οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία και η Ρωσία), όπου διδάσκεται η αραβική γλώσσα και ο αραβικός πολιτισμός. Είναι μία από τις 6 επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, και δεύτερη γλώσσα για όλους τους μη Άραβες μουσουλμάνους.

Αν και ο αραβικός και ισλαμικός κόσμος πέρασαν μια κρίση, ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, το ενδιαφέρον για την αραβική γλώσσα αναπτύχθηκε σημαντικά για δύο λόγους :

α) Καλλιεργήθηκαν οι επιστήμες που έχουν σχέση με το Ισλάμ και τη Μέση Ανατολή. Οι επιστήμονες και οι φοιτητές αναγκάστηκαν να μάθουν τα αραβικά για να μπορούν να μελετούν ισλαμικές και αραβικές πηγές.

β) Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Αμερική και στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η οικονομική κρίση. Από τις πρώτες χώρες που βίωσαν αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ήταν η Ελλάδα, ενώ ο αραβικός κόσμος είναι ακόμη σταθερός οικονομικά. Σήμερα, χιλιάδες Έλληνες κατευθύνονται προς τον αραβικό κόσμο για δουλειά, ειδικά μηχανικοί, γιατροί, νοσοκόμοι, έμποροι, πιλότοι, αεροσυνοδοί, ναυτικοί και άλλοι επαγγελματίες. Αυτοί, για να επικοινωνούν με τον κόσμο στις δουλειές τους, μαθαίνουν Αραβικά.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης όπου χιλιάδες συμπατριώτες μας αναζητούν τις τύχες τους εκτός συνόρων, είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι έχουν επιλέξει ή σκέφτονται να επιλέξουν για προορισμό τους χώρες του αραβικού κόσμου, όπως πχ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ κτλ. Η αραβική γλώσσα ωστόσο δίνει κύρος στο βιογραφικό του οποιοδήποτε υποψήφιου και εντός συνόρων. Εκτός από αυτό τα Αραβικά δίνουν την ευκαιρία στους λάτρεις του αραβικού πολιτισμού να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν καλύτερα τις πτυχές ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς στον πλανήτη.

Είτε σκέφτεσαι να αναζητήσεις το εργασιακό σου μέλλον σε κάποια αραβική χώρα είτε απλώς σε γοητεύει ο αραβικός κόσμος, σε περιμένουμε για να ξεκινήσουμε μαζί το ταξίδι προς τη γνώση!

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας!